Reklama zdrowego żywienia
W promowaniu zdrowego żywienia liczy się kilka bardzo różnych elementów. Nie warto stawiać tylko i wyłącznie na samo mówienie o tym, co w gotowaniu jest negatywnego. Oczywiście współcześni ludzie przywykli do wielu bardzo złych czy wręcz fatalnych nawyków w gotowaniu – używanie tłuszczy utwardzanych i smażenie na głębokim oleju, to jedno z nich.
Używanie majonezów do tworzenia ciężkich sosów, korzystanie z przetworzonej żywności, nierozważne wybieranie produktów z bardzo dużym stężeniem konserwantów i innych negatywnie wpływających na nas substancji – to zachowania, które człowiek buduje przez długie lata. Odzwyczajenie się od tych negatywnych zachowań wymaga nie tylko zrozumienia, dlaczego jest to dla nas korzystniejsze, ale przede wszystkim, zmotywowania siebie samego i dogłębnego przekonania, że nowy styl odżywiania się jest dla nas aktualnie jedynym ratunkiem.
Bez głębokiego przekonania samego pacjenta o tym, że tylko zmiana sposobu jedzenia jest w stanie przywrócić go do normalnego funkcjonowania, nie może być mowy o sukcesie.