Wyjątkowo zdrowe warzywo
Owoce i warzywa to niezbędny składnik każdej prawidłowo skomponowanej diety. To produkty obfitujące w duże ilości cennych składników odżywczych potrzebnych do tego, by organizm prawidłowo funkcjonował. Warzywa to doskonałe źródło błonnika pokarmowego, którego brakuje w diecie wielu osób. Każdy, kto chce schudnąć, powinien regularnie sięgać po warzywa zielone takie jak na przykład karczoch. Dostarcza on znikomej liczby kalorii, a przy tym uchodzi za wyjątkowo zdrowy produkt. Korzystne właściwości to zasługa związków zawartych w karczochach, takich jak inulina i cynaryna. Znacząco poprawiają one pracę układu pokarmowego, przyspieszając przemianę materii. Inulina przyczynia się do poprawy stanu jelit i sprzyja rozwojowi dobrych bakterii. Częste spożywanie karczochów pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Dzięki obecności dużych ilości błonnika warzywa te zapewniają długie uczucie sytości, co zapobiega sięganiu po przekąski między posiłkami. Włączenie do jadłospisu karczochów przyniesie wiele korzyści nie tylko osobom odchudzającym się, ale również każdemu, kto o siebie dba.