Ryba zdrowa jest pod każdą postacią
Pisząc o zaletach wynikających z jedzenia ryb nie można nie napisać, że ryby są zdrowe pod każdą dosłownie postacią. Nie ważne w jakiej formie ją spożywamy, ważne, że spożywamy ją w ogóle. Im więcej ryby tym lepiej, im tłustsza ryba tym również lepiej. Jeśli smażone to najlepiej bez tłuszczu. Zdrowy jest tłuszcz rybny, a jeśli już musicie rybkę usmażyć to najlepiej tylko na maśle.
Najlepsze ryby to oczywiście te z nad morza i prosto z morza. Ewentualnie z wody, ale świeżo oprawione. Dostać takie w praktyce jest bardzo trudno, warto więc natrudzić się odpowiednio, żeby znaleźć takie łowiska albo takie tawerny rybne, w których można zjeść rybkę świeżą, tyle co wyjętą z wody.
Ale ryby są zdrowe nawet z puszki. Jeśli macie smak na szprotkę albo makrelę to ta z puszki w sosie pomidorowym będzie idealna dla dobrego smaku a także dla zdrowia. Ryby to również filety, paluszki rybne czy nawet wędliny z ryb krojone w plastrach do położenia na pieczywie. Ryba wpływa na Wasze zdrowie, bez względu na to w jakiej formie będzie ona zjedzona.